Má milovaná, homemade čokoláda

15.8. 20172039x

Domácí čokoláda. Její výroba mě lákala už pěkně dlouho! Když jsem našla x různých receptů a všechny poměrně jednoduché, řekla jsem si: ,,Na co čekat?“ a jak dopadla? Koukejte…

Když nad tím tak přemýšlím, tak asi nenám žádného člověka, který by neměl rád čokoládu. Někdo má sice raději hořkou, druhý mléčkou, s oříškama, bez nich, ale všichni ji milují! A proč taky ne, ta kvalitní obsahuje hromadu minerálních látek, chrání cévy,  snižuje srážlivost krve, zahání únavu, zmírňuje pocit úzkosti, navozuje pocity štěstí, snižuje choleterol a má i spooustu dalších výhod.

Domácí výroba je opravdu jednoduchá. Potřebujete k tomu lavně kvalitní kakao. Dále potom ztužený rostlinný tuk, moučkový cukr, oříšky (já zvolila mandle) a jako třešničku na dortu jsem si přidala čerstvé maliny. Určitě by šlo do čokolády přimíchat i nějaké sušené ovoce, třeba banány, mňam! Ty jsem já ale doma už neměla, bohužel.

Nejdřív si necháme rozpstit rostlinný tuk ve vodní lázni. Uřezala jsem tuk od oka a dala rozpustit větší část (mělo by to být zrhuba 200g).

Tuk se rozpustí poměrně rychle a určitě nedoporučuju ho rozpouštět klasicky v jednom hrnci. Ve vodní lázni se vám nezačně připalovat a celá příprava čokolády bude mnohem víc klidná a v pohodě. Já použila klasicky dva hrnce.

Dále si nachystáme 120 gramů kakaa a 250 gramů moučkového cukru. Toho cukru se mi zdálo poměrně dost, ale věřte mi, čokoláda potom není vůbec přeslazená, spíš chutná jako klasická hořká.

Cukr i kakao přimícháme do rozpuštěného tuku do hladka a jako poslední přidáme oříšky, případně sušené ovoce.

Doporučuju nechávat vše stále v hrnci ve vodní lázni, jelikož já při prvním pokusu vše z ohně sundala a hmota mi začala rychle houstnout a chládnout.

Jelikož doma nemám žádnou speciální formu na čokoládu, použila jsem klasický plastový obal od zmrzliny, co jsem doma našla.  Posloužil perfektně. Formu je před nalitím čokoládové hmoty ovšem nutné vypláchnout studenou vodou.

Nakonec mě už jenom napadlo nahoru naskládat čerstvé maliny, které tomu dodaly teprve grády! Ta hustá kakaová čokoláda je ve spojení se šťavnatýma a trošku kyselkavýma malinama je perfektní kombinace.

Mně osobně čokoláda moc chutná. Rozhodně to není Milka nebo jiná levná (ale lahodná, haha) čokoláda co se dá koupit v supermarketu, ale určitě je zdravější a já mám dobrý pocit z toho, že jsem si udělala domácí čokošku!

Jak to máte s čokoládou vy? Milujete, nebo nenávidíte? A co vaše děti? Mně maminka do tří let nedala ani jednu lentilku a občas si z toho děláme legraci, že si to teď všechno vynahrazuju a čokoládu jsem schopná jíst po kilech… Kdo ví, čím to je. Třeba mi v životě chybí láska (což si ovšem nemyslím), nebo nějaké živiny. O čokoládě koluje spooousta různých myšlenek. Já ji prostě miluju, ať už se o ní říká co chce.

Mimochodem, z kakaa je možné udělat i čokoládové smoothie, zkuste hodit do mixéru banán (klidně i nějaké lesní plody), přidejte trošku smetany (klidně sojové) a nakonec dvě lžíce kakaa. To je naprostá pecka. Obzvlášť když máte problémy s osmičkami jako já a nejlepší strava je teď ta kašovitá, žejo.

Mějte se všichni moc moc krásně a přeju vám hezké čokoládové dny!